Odprta akademija za inovativni turizem

Novice

Konferenca Pametnih vasi

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Društvo za razvoj slovenskega podeželja sta v okviru slovenskega programa predsedovanja Svetu EU in v sodelovanju s pisarno evropskega poslanca Franca Bogoviča soorganiziralo mednarodni dogodek z naslovom Pametne vasi za zeleno, digitalno in odporno Evropo, v času od 30. 09. 2021 do 02. 10. 2021, v Posavju.

Med dogodkom je potekala vrsta aktivnosti na temo pametnih, digitalnih in odpornih vasi.

Udeleženci so poudarili pomen skladnega in celostnega razvoja podeželja, ki ne zadeva samo kmetijskega vidika. Razprava v okviru mednarodne konference Pametne vasi je bila osredotočena prav na iskanje odgovora na vprašanje, kako bo EK v praksi izpolnila zastavljene cilje, in sicer, da bodo podeželska območja postala privlačna, živahna in dinamična, s čimer bi se zmanjšala razvojna vrzel med urbanimi in ruralnimi območji.

Podeželje namreč ustvarja delovna mesta, turistične in ekosistemske storitve ter je hkrati del širšega družbenega odgovora na vprašanje podnebnih sprememb in ni pomembno le iz vidika zagotavljanja hrane. Ruralna območja so tudi sestavni del evropskega načina življenja in identitete, saj tam prebiva kar tretjina prebivalstva EU.

Udeleženci konference so se strinjali, da se je treba za dosego ciljev problematike lotiti na vseh ravneh, tako na evropski kot tudi na lokalni in državni. Cilj je izboljšati dialog med urbanim in ruralnim prebivalstvom, slednjemu pa zagotoviti primerljivo kakovost življenja. Ključno sporočilo udeležencev je bilo, da je treba k razvoju podeželja v okviru idejne zasnove Pametnih vasi pristopiti celostno ter vanj vključiti tudi infrastrukturo, energetiko, socialno oskrbo, mobilnost, digitalizacijo, turizem, zdravstveno oskrbo in drugo.

Posnetek dogodka si lahko ogledate spletni strani konference.

Vir: skp.si/


‹ Nazaj